Durant aquest passat trimestre, het fet classes d’Operacions al Tecnocampus de Mataró, i dins el temari, he inclòs aquest any els casos de Zappos, la Fageda d’en Jordà, Dell, Zara i Benetton. Per això, quan avui he llegit aquest article sobre l’impacte de la pujada dels components a Dell, he pensat que hagués estat una pregunta d’examen interessant, què es pot fer per minimitzar el poder dels proveïdors a la cadena de valor de Dell? De les múltiples opcions, Dell ha apostat per la predicció dels preus dels components.
El cas de Dell impressiona des del primer cop que el llegeixes, amb un creixement de vendes exponencial des de la creació de la companyia a l’habitació d’estudiant del Michael Dell. En aquests moments, però, la situació és delicada sobretot pel grau de maduresa de la indústria. Sense gairebé esforços en R+D, donat que el seu principal valor és a la venda directa i al servei post-venda orientat a grans empreses i institucions, el grau de dependència dels proveïdors és molt alt – en aquells components d’alt valor afegit, com es llegeix a l’article. I això té impacte evident en el compte de resultats.
Històries d’èxit com aquesta haurien d’explicar-se més a les carreres d’empresa i de tecnologia i ser referència per als nostres estudiants. Dell, al 1984, va començar amb res a les mans i va acabar construint una de les empreses de PCs més importants del món. Si tens un somni i estàs disposat a treballar dur per a aconseguir els teus objectius, fes-ho, tu pots. Si el camí et porta cap a un altre destí, de ben segur que hauràs après molt més que fent allò que no et satisfà del tot.
Ara, serà interessant estar al cas de com es reinventarà Dell …